כשמתעסקים בהתפתחות אישית, הרבה אנשים אוהבים ללמוד על ביטחון עצמי, כוח רצון, מוטיבציה. אבל לא הרבה מבינים את החשיבות שיש דווקא עבור חמלה עצמית וקבלה עצמית.
אנשים רבים סבורים שחמלה עצמית נועדה רק לחבר'ה רוחניים שיושבים לעשות מדיטציה בהרים. אך האמת שמדובר באחד האלמנטים החשובים בחיינו שרק בגלל חוסר הבנה מסוימת רבים מתעלמים ממנו.
אחת הסיבות להתעלמות הזאת היא שרבים מאיתנו מחזיקים באמונה שחמלה עצמית ורכות כלפי עצמנו פוגעות לנו בכוח הרצון ובמשמעת. לעומת זאת, אנו סבורים שככל שאדם קשוח יותר עם עצמו, כך המשמעת העצמית שלו וכוח הרצון מתחזקים.
החשיבה הזאת היא טעות גדולה שגורמת לנו להמון צרות בחיים ובמאמר זה נסביר למה אין שום קונפליקט בין חמלה עצמית וכוח רצון, ונבין למה פיתוח של חמלה עצמית דווקא מגביר כוח רצון בצורה משמעותית.
רוצים לפתח חמלה עצמית וקבלה עצמית?
לחצו כאן והצטרפו לקבוצת WhatsApp בה אשלח פעם בשבוע משפט השראה + סרטון ומאמר שיעזרו לכם לבסס תובנות רבות על העולם הרגשי.
בנוסף, הצטרפו לקורס הדיגיטלי המושקע והאיכותי NLP לביטחון עצמי שהוא תוכנית מקיפה לעבודת עומק רגשית. הקורס יעזור לכם לפתח קבלה עצמית ותחושה שאתם שלמים עם מי שאתם, וגם יעזור לכם ברמה המעשית לממש יותר מהפוטנציאל ולהגיע ליותר הישגים.
תוכן עניינים
Toggleחמלה עצמית וקבלה עצמית – המפתח לכוח רצון ומוטיבציה
לכולנו יש התנהגויות ותכונות מסוימות שאנחנו לא מרוצים מהם.
לדוגמה:
- דחיינות
- עצלנות
- הרגלים פוגעים כמו אכילה מופרזת ועישון.
- כעס
- ביישנות
הרבה פעמים אנו נוטים לחשוב שהדרך להפסיק עם ההתנהגויות האלו היא בכוח ובמשמעת חזקה.
העדינים יותר, אולי לא חושבים שחייבים להיות נוקשים, אבל גם הם לא יאמינו שדווקא לקבל את ההתנהגויות האלו זה הדבר שיגרום להן להשתנות.
מחקרים על חמלה עצמית וכוח רצון
זה בהחלט נוגד את האינטואיציה לחשוב שקבלה של הרגלים שליליים היא שתאפשר להיפתר מהם, אך מחקרים אמפיריים של פסיכולוגים רבים מוכיחים שזה המצב.
הפסיכולוגית קלי מק'גוניגל לדוגמה, מחברת רב המכר "כוח רצון" מסבירה בהרצאותיה שככל שאנחנו קשים וקשוחים יותר עם עצמינו בנוגע לנפילות בכוח הרצון, הסיכוי שנחזור וניפול פעם נוספת גדל.
ולעומת זאת, דווקא כשאנחנו נחמדים לעצמינו ומקבלים את הנפילות והמעידות, כשאנחנו מרשים לעצמינו להיות אנושיים, דווקא אז הסיכוי שניפול שוב בעתיד קטן.
זה נכון לגבי אכילה מופרזת, שתיית אלכוהול, עישון, דחיינות וכל דבר שדורש כוח רצון ומשמעת.
ייתכן שלרבים מכם זה נראה לא הגיוני, אך כשבוחנים את הנושא לעומק זה ממש הגיוני.
לצורך ההמחשה:
חשבו איך הייתם מעדיפים שהבוס יגיב אחרי טעות שעשיתם בעבודה.
אופציה 1: "רע מאוד! פישלת בגדול, ממש נזק לחברה"
אופציה 2: "בסה"כ מרוצה מהמאמץ שלך, רק התוצאה לא בסטנדרטים שלנו. בוא נראה איך אפשר לשפר.
אני יכול לעזור לך אולי ?"
המחשה נוספת:
איך אתם הייתם מתייחסים לחברה שאומרת לכם:
"שברתי את הדיאטה, אני כזאת לוזרית ושמנה"
הייתם מבקרים אותה, כועסים עליה שהיא לא בסדר, או שהייתם מקבלים אותה בחמלה ואהבה?
כשזה נוגע לאנשים אחרים, התשובה מאוד ברורה לנו, אבל משום מה, דווקא מול עצמנו קשה לנו לנהוג בחמלה.
וכאמור, זה נובע בעיקר מהאמונה שבלי ביקורת וקשיחות לא נוכל להניע שינוי.
ההבדל בין חמלה עצמית לחוסר מודעות
הנקודה שחשוב להבין היא שחמלה עצמית לא סותרת מודעות להשלכות השליליות של הפעולות שלנו.
אם אכלנו כמו חזירים או דחינו את העבודה לרגע האחרון. אין טעם לשקר לעצמינו שהכל בסדר. להפך, חשוב להגיד לעצמינו את האמת ולהיות מודעים להשלכות העתידיות של מעשינו. (ראו אסטרטגיית וולט דיסני לביקורת עצמית אפקטיבית).
עם זאת, הרגש שמתלווה למודעות לא חייב להיות כעס, הוא לא חייב לבוא ממקום של ביקורת ושיפוטיות, הוא יכול להיות פשוט חמלה וקבלה.
אין שום סתירה בין חמלה ורכות לבין מוטיבציה, האמונה שמוטיבציה חזקה נובעת רק מקשיחות והאשמה היא מיתוס חסר ביסוס.
חמלה עצמית והאשמה עצמית
למעשה, כשאנו שופטים ומתייגים את עצמינו כחלשים וחסרי כוח רצון, אנחנו רק מחזקים את הזהות שלנו ככאלו ומנציחים את ההרגל השלילי.
לעומת זאת, כשאנחנו מכוונים את הביקורת בצורה נקודתית כלפי ההתנהגות הספציפית ומתוך הבנה שזה לא מי שאנחנו, אלא רק פעולה שביצענו בעבר, אז אנחנו גם מרגישים טוב יותר וגם מחסלים את ההרגל השלילי במהירות.
חמלה עצמית והנחת היסוד: לכל התנהגות יש כוונה חיובית עליונה
כדי להבין את החשיבות של חמלה עצמית ברמה אפילו יותר עמוקה, יהיה טוב להכיר את הנחת היסוד של הנל"פ שאומרת ש"לכל התנהגות יש כוונה חיובית עליונה".
ההנחה לא מתיימרת לטעון שכל התנהגות היא חיובית, בהחלט יש לנו התנהגויות שפוגעות בנו וגורמות לנזק רב. אך מבחינת מערכת האמונות והלוגיקה הפנימית והלא מודעת של האדם, כל התנהגויותיו נועדו לעשות לו טוב ולמלא צרכים רגשיים עמוקים.
והנקודה שחשוב להבין היא שכבני אדם אנחנו נעשה הכל כדי למלא אחר הצרכים הבסיסיים שלנו. גם אם הדרך בה נעשה זאת, תמלא את הצורך רק בטווח הקצר ותפגע בנו בטווח הארוך.
לדוגמה: חוסר חמלה עצמית באכילה רגשית
אכילה רגשית היא שם כולל למצבים בהם אנחנו אוכלים לא מתוך רעב, אלא כפיצוי על צורך רגשי עמוק שלא התמלא בדרכים אחרות.
כל מי שסובל מאכילה רגשית יודע שכוח רצון לא ממש עוזר להתגבר עליה בטווח הארוך, הוא גם יודע שהגברת מוטיבציה על ידי הפחדות מהשמנה, גם כן לא עוזרת. כי כל עוד אנחנו לא מבינים את הסיבה העמוקה לאכילה ולא מבינים את הצורך העמוק שלא התמלא. אנחנו נלחמים בסימפטום ולא בגורם. ולכן כל הפתרונות שנמצא הם זמניים בלבד.
למעשה, במצבים של אכילה רגשית, לנסות להגביר כוח רצון בעזרת הפחדות וחשיבה על ההשלכות השליליות רק יכול לגרום לאכילה יותר מופרזת, כי כשאנחנו נכנסים למתח וחששות, אחד הפתרונות המהירים ביותר למלא מחדש את הצורך בביטחון הוא אוכל. אנחנו יודעים בוודאות שהאוכל ינחם אותנו ויפיג את התחושות הלא נעימות ולו לרגע אחד.
אותו הדבר קורה כשמנסים להפחיד מעשני סיגריות, מחקרים מראים שזה רק גורם להם להחרפת הבעיה, כי הפיתרון הקל והמהיר שהם מכירים כדי להרגיע את עצמם ולהתנחם הוא העישון.
חמלה עצמית ברמה הפיזיולוגית
אפילו בלי להיכנס להסברים על צרכים וכוונה חיובית, זה די הגיוני שברגע שאנחנו נלחמים בעצמינו בלי שום חמלה, זה מכניס את הגוף למצב פיזיולוגי של סטרס, מה שמוריד באופן מיידי את היכולת שלנו לעמוד בפני פיתויים.
לכן הפתרון העמוק להרגל השלילי, לא יכול לבוא מקשיחות והפחדות. הוא חייב לבוא מתוך מילוי של הצרכים הרגשיים בצורה חלופית ובריאה יותר.
הבנת הכוונה החיובית מובילה לחמלה עצמית באופן טבעי
בנוסף, אם אנחנו מבינים שההרגל השלילי הוא לא איזה הרס עצמי שפוגע בנו, אלא חלק בתוכינו שרוצה לעזור לנו למלא צורך עמוק. אין לנו שום טעם לכעוס עליו. אלא רק להבין את הכוונה החיובית שלו ולנסות למצוא דרך אחרת ויותר אפקטיבית למלא את אותה הכוונה החיוביות בצורה שניתן לתחזק, ולא רק באופן מיידי בעזרת ההרגל השלילי.
לדוגמה:
במקום לבקר את עצמינו ששוב פעם אכלנו ללא רסן. עלינו להבין את הכוונות החיוביות של האכילה: שהיא עוזרת לנו באופן רגעי להרגיש נחמה וביטחון, שהיא מאפשרת לנו להירגע ממתחים או להפיג את הבדידות לכמה רגעים, שהיא מספקת לנו גיוון ועניין בחיים שלפעמים נהיו קצת מונוטוניים ואפורים.
ומתוך ההבנה והקבלה הזאת, נוכל למצוא פתרונות הרבה יותר יעילים למלא את אותם צרכים וכוונות חיוביות באופן בריא שגם יחזיק מעמד.
חמלה עצמית היא ה-"כוח רצון" החדש
אז אם כוח רצון לא עובד לכם, נסו קבלה וחמלה. מה שיקרה הוא שלא תצטרכו יותר כוח רצון, כי אתם פשוט תעשו את הדברים שטובים לכם באופן טבעי.
וגם אם תמעדו בדרך, חמלה עצמית תמנע מכם מלהיכנס למעגל ההרסני שדיברנו עליו ושמוצג בגרף המחזורי כאן למטה.
בונוס – מדיטציה לחמלה עצמית וקבלה עצמית
בסופו של דבר, לא מספיק רק להבין את זה, צריך גם לתרגל וליישם, לכן הקלטתי עבורכם את המדיטציה הכי טובה ומתקדמת שמצאתי בהקשר של קבלה, חמלה ואהבה עצמית. ההמלצה החמה היא להיכנס עכשיו ולעשות אותה. לסלוח לכל ההתנהגויות והחלקים שאתם פחות אוהבים בעצמכם ולהתאמן בלקבל אותם כמו שהם, לפתח אהבה ללא תנאי. זה ישנה אותם וישנה את חייכם.
מדיטציה קלאסית לאהבה עצמית וחמלה עצמית
מדיטציה לשליחת אהבה וקבלה לעצמנו הצעירים
מדיטציה לשחרור מבושה, אשמה ושיפוטיות כלפי עצמנו
סרטון על פיתוח אהבה עצמית
מאחל לכם לפתח כוח רצון חזק מתוך מקום של רכות וחמלה עצמית.
שחר כהן
אם אתם רוצים להצטרף לתוכנית ליווי של אימון אישי
או להשתתף בסדנה פרונטלית שבה נעבור תהליך עומק
מלאו כאן את הטופס ונחזור אליכם לשיחת התאמה
רוצים להתייעץ איתי, לשאול שאלות, או לשתף בחוויות ותובנות?
יש שתי דרכים לעשות זאת:
1. בתגובות של ערוץ היוטיוב. אני מגיב מהר ומשקיע זמן רב כדי לקרוא הכל ולענות לכולם.
ובלי קשר שווה לעקוב שם, כדי לקבל בחינם תכנים איכותיים שעולים רק ביוטיוב.
2. באינסטגרם. בכל יום רביעי אני עושה שאלות ותשובות בסטורי.
כמובן, גם באינסטגרם תמצאו תוכן בלעדי, ממוקד ואיכותי שמתפרסם רק שם.
לאימון אישי משולב NLP כיתבו לי
לחצו כאן כדי לקבל השראה שבועית לWhatsApp (הודעה אחת בשבוע)
לקורס המקיף והמושקע NLP ביטחון עצמי שמעביר אתכם תהליך עומק רגשי.
2 תגובות
חייבת לציין המאמרים השונים מעניקים מודעות והבנה עמוקה
ממש מעריצה את היכולת להאיר
בלפיד חשוכים במסע
תודה, איזה דימוי עוצמתי!