ניהול כעסים – כלים להתמודדות עם כעס

סטיבן קובי, הסופר שכתב את רב המכר "7 הרגלים של אנשים אפקטיביים במיוחד" מספר על פעם בה נסע ברכבת התחתית בניו-יורק בבוקר של יום המנוחה. חלק מהאנשים קראו עיתון, אחרים נרגעו ועצמו את עיניהם, כאשר לפתע נכנס גבר עם ילדיו. הילדים היו רועשים במיוחד ופגמו באווירה המרגיעה, אבל האבא פשוט התיישב בכסא ועצם את עיניו.

קובי מספר של יכל שלא להרגיש נרגז ולבקר את האבא במחשבותיו "איזה מן חוסר התחשבות וחוסר אחריות זו". לאחר שהילדים המשיכו לעשות רעש ואף הזיזו ניירות של נוסעי הרכבת, קובי החליט שיעיר לאב ואמר לו בנימוס: "אדוני, אני חושב שהילדים שלך מפריעים להרבה אנשים כאן" האב השיב לו "אתה צודק, אני מניח שעליי לעשות משהו בנדון. פשוט הרגע הגענו מבית החולים בו אמא שלהם נפטרה לפני שעה, אני לא יודע מה לחשוב ואני מניח שגם הם לא יודעים איך להתמודד עם זה.

קובי מספר שבאותה השניה חל בו שינוי מקצה לקצה. המחשבות השיפוטיות ותחושת כעס התחלפו בסימפטיה, חמלה ורצון אמיתי לסייע לאיש שעד לפני רגע היה המעצבן חסר הרגישות לסביבה.

רוצה לנהל את הכעס במקום שהוא ינהל אותך?

לחצו כאן והצטרפו לקבוצת WhatsApp בה אשלח פעם בשבוע משפט השראה + סרטון ומאמר שיעזרו לכם לפתוח את השבוע עם חיוך ומוטיבציה. הודעה אחת בשבוע שתהפוך אתכם למקור השראה לסביבה ותאיץ את תהליך הצמיחה האישית שלכם.

מה יוצר כעס?

הסיפור של קובי ממחיש לנו את את הרעיון שכעס לא נוצר מאירועים חיצוניים שמתרחשים, אלא מהחוויה הפנימית שלנו ואיך אנחנו תופסים את מה שהתרחש. כעס, כמו כל רגש אחר, הוא לא משהו שקורה לנו, אלא משהו שאנחנו מייצרים בראש שלנו.

יש מספר מחשבות שמעצימות כעס, אך המחשבה שנתעמק בה במאמר הזה היא כנראה הגורם מספר אחד לכעס והיא המחשבה שאדם אחר התכוון לפגוע בנו או לכל הפחות התרשל באחריותו ובכך איפשר את הפגיעה.

לצורך ההמחשה, חישבו כמה תכעסו על:

1.הגשם שהרטיב אתכם.

2.נהג שנסע בכביש במהירות והתיז עליכם מים משלולית.

מזג אוויר לא נעים אמנם עשוי לתסכל אותנו, אך כלפי אדם הכעס הרבה יותר גדול, כי הרי הייתה לו האפשרות להיות זהיר יותר. כמובן, במידה ואנו מאמינים ש"עשו לנו בכוונה או דווקא", אז בכלל הכעס מתעצם.

ניהול כעסים

למה אנשים לא מפתחים כעס כלפי מקל?

דרך יפה להוכיח את הרעיון היא באמצעות משל המקל. חישבו מה היה קורה, אילו היה מגיע אדם ומכה אתכם במקל, על מי הייתם כועסים על האדם או על המקל? כמובן שעל האדם, וזאת למרות שמי שהכה בגופכם ישירות היה המקל, אבל אנחנו אפילו לא מעלים בדעתינו להתעצבן על המקל, כי אנחנו יודעים שהאדם הוא שבחר והתכוון לפגוע והמקל בסה"כ נשלט על ידיו.

הכעס מופנה אל האדם שנתפס בענינו כמקור השליטה. וכאן עולה השאלה, האם בני אדם שולטים במעשיהם ובוחרים אותם באותה מידה שאנו נוטים לדמיין, או שמא גם הם כמו המקל מושפעים משלל גורמים חיצוניים וסביבתיים.

כעס מופנה כלפי מוקד השליטה

מדע הפסיכולוגיה החברתית מגלה לנו שאף על פי שאנו מרגישים שיש לנו שליטה גדולה, עדיין באופן לא מודע אנו מושפעים ממגוון רחב של גורמים חיצוניים. בין שאלו האנשים שאנו נמצאים בקרבתם או התרבות שבה גדלנו, בין שאלו מצבים מלחיצים שנקלענו אליהם ובין שאלו מסרים מסווים ותת הכרתיים, אינספור מחקרים מראים לנו שבני אדם מושפעים מאוד מהסביבה והמצב בו הם נמצאים, עד לכדי רמה שהמצב שהאדם מצוי בו יכול לנבא את ההתנהגות שלו באופן יותר מדויק מהאישיות והאופי שלו. ואף על פי כן, במחקרים רבים נמצא שברגע שאנו חושבים על אנשים אחרים, אנו נוטים לייחס את התנהגותם לאופי ולאישיות שלהם ולא לנסיבות שאליהן נקלעו.

לדוגמה:

כאשר רכב חותך אותנו בכביש, נדיר שנומר "כנראה הוא ממהר במיוחד, אולי יש אירוע חירום, אולי חתכו אותו רגע אחד לפני והוא היה חייב לחתוך אותי כדי להימנע מתאונה". הרבה יותר סביר שנקלל " איזה טמבל, לא יודע לנהוג, מי נתן לך רשיון" כשילד מתחצף ועושה צרות בכיתה, נדיר שאומרים: "כנראה הוא חווה קשיים חברתיים שגורמים לו למשוך תשומת לב דרך ההפרעות"

הרבה יותר סביר שיתעצבנו עליו ויגידו "הוא מופרע, לא ממושמע, עם בעיות קשב וריכוז". כשאבא לא שומר שהילדים שלו ישבו בשקט ברכבת, נדיר שנחשוב, כנראה הם בעיצומו של משבר גדול…

כעסים וקשר גוף ונפש

טעות הייחוס הבסיסית – מקור מרכזי לכעסים

למעשה, הנטייה שלנו לייחס את ההתנהגות, ובמיוחד את השלילית, לגורמים פנימיים של תכונות אופי ואישיות היא כל כך עמוקה שפסיכולוגים חברתיים מכנים תופעה זו בשם: טעות הייחוס הבסיסית.

איך כעס נוצר בעקבות טעות הייחוס הבסיסית

כמו שהסברנו אחד הגורמים המרכזיים לכעס וטינה הוא המחשבה שהאדם שולט בהתנהגות שלו, שהוא בחר או התכוון לפגוע בנו. ללא המרכיב הזה, אנחנו נכעס רק באותה רמה שבה אנו כועסים על מזג אוויר גשום, זה אולי מתסכל מעט, אבל לא יגרום להתקפי זעם ונטירת טינה.

כעס והמעלה של "לדון לכף זכות"

לא סתם הדגישו ביהדות את המעלה של "לדון לכף זכות". אנחנו לא קוראי מחשבות ולעולם לא נוכל לדעת האם אדם התכוון לפגוע בנו, או שמא הונע מנסיבות, לכן הבחירה כיצד להתייחס למקרה נתונה בידינו. לפני שאנו שופטים אדם, עדיף שלפחות נבחן לעומק איזה הסברים מתקבלים על הדעת יכלו לגרום לו למעשה, מלבד כוונה לפגוע. לשם כך מומלץ לעשות את תרגיל ה-NLP הבא:

תרגיל NLP להתמודדות עם כעס

פעם הבאה כשאדם מכעיס אותנו, פוגע בנו, מעליב. כדאי לעצור לרגע, לנסות לתפוס את העולם דרך נקודת המבט של ולשאול:

מה הרקע שהוא מגיע ממנו? ילדות, הורים, תרבות, טראומות.

מה המגבלות הזמניות שהוא חווה? משבר, מצב רגשי ירוד.

מה ההשפעות החיצוניות שיש עליו? לחצים מאנשים אחרים, מסרים מהסביבה.

מה חסר לו? ידע והבנה על המצב, הערכה עצמית.

מה הצורך העמוק שלו במצב? כבוד, אהבה, ביטחון עצמי.

ברגע שניכנס לעמדה של האדם הפוגע ונבין את ההשפעות החיצוניות שהיו עליו, זה באופן מיידי יוריד את רמות הכעס ויחליף אותן בחמלה ואמפתיה. שימו לב – זה לא אומר שלא נתגונן מפניו וגם לא אומר שלא נעניש אותו במידת הצורך, אבל כן שנסלח ונוכל להגיב אליו בחמלה.

התמודדות עם כעס

ואתם יודעים מה:

בהנחה שהבוס המעצבן הוא לא סטלין. והילדים המופרעים הם לא ארגון טרור. כנראה, ברגע שנשנה את הגישה כלפיהם ונבין את הצד שלהם, השינוי יהיה לא רק במצב הרגשי, אלא גם ברמה המעשית והממשית של מערכת היחסים שתשתפר באופן משמעותי. וזה עניין שראיתי במו עיניי במאות תהליכי NLP שהעברתי או שלימדתי אחרים להעביר.

טכניקה נוספת להתמודדות עם כעס

אחד הדברים שעוזרים לנו להימנע מטעות הייחוס הבסיסית ולהתמודד עם כעס ברמה אפילו יותר גבוהה הוא פיתוח המיומנות של כניסה לעמדה שניה, לשם כך מומלץ מאוד לקרוא גם את המאמר על סודות ה-NLP למערכות יחסים וניהול קונפליקטים.

שתי מדיטציות לרגיעה והפחתת כעסים

מדיטציית מיינדפולנס לרגיעה מיידית (5 דקות)

מדיטציה לאיזון קצב פעימות הלב ולהפחתת כעסים ולחצים (10 דקות)

סרטוני בונוס שקשורים לכעס ומערכות יחסים

נבואה שמגשימה את עצמה במערכות יחסים

התרגול העוצמתי ביותר להתפתחות אישית

רוצים להתייעץ איתי, לשאול שאלות, או לשתף בחוויות ותובנות?

יש שתי דרכים לעשות זאת:

1. בתגובות של ערוץ היוטיוב. אני מגיב מהר ומשקיע זמן רב כדי לקרוא הכל ולענות לכולם.

ובלי קשר שווה לעקוב שם, כדי לקבל בחינם תכנים איכותיים שעולים רק ביוטיוב.

2. באינסטגרם. אני עושה שאלות ותשובות בסטורי.

גם באינסטגרם תמצאו תוכן בלעדי, ממוקד ואיכותי שמתפרסם רק שם.

לחצו כאן כדי לקבל השראה שבועית לWhatsApp (הודעה אחת בשבוע)

לתוכנית האימון המקיפה NLP לביטחון עצמי שמעבירה אתכם גם תהליך רגשי יסודי.

לתוכנית האימון להתמדה, משמעת עצמית וכוח רצון

2 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן