המאמר הזה הולך לשנות כל מה שידעתם על ביטחון עצמי נמוך, הוא שונה מכל מאמר אחר שקראתם בנושא ובוודאי עמוק יותר. אתם הולכים לגלות תהליך מנטאלי שמתרחש במעמקי תת המודע של כל אחד ואחת מאיתנו ומנהל אותנו.
כל עוד אינכם מודעים לתהליך, הוא מזיק והרסני עבור הביטחון העצמי שלכם, אך אם תקראו בעיון ותפנימו את התובנות שבמאמר אתם תוכלו להפוך את הכיוון של התהליך ולהשתמש בו על מנת לבנות ביטחון עצמי בריא שמגיע ממקור פנימי אמיתי. ביטחון עצמי שגורם לכם להרגיש שלמים עם עצמכם ולא כזה שרק ניכר כלפי חוץ.
רוצים לוודא שאתם בונים ביטחון עצמי עוצמתי?
לחצו כאן והצטרפו בחינם לקבוצת WhatsApp בה אשלח פעם בשבוע משפט השראה + סרטון ומאמר שיעזרו לכם לבנות ביטחון עצמי חזק ולקבל תובנות רבות על העולם הרגשי.
וגם ממליץ בחום להסתכל על הקורס המושקע והפרקטי NLP לביטחון עצמי
8 פרקים, 76 שיעורים, 15 שעות של תוכן ממוקד, מעשי ומרתק שיקח אתכם לרמה הבאה בכל תחומי החיים.
תוכן עניינים
Toggleמהו ביטחון עצמי ומתי הוא מתערער?
ביטחון עצמי הינו האמונה של אדם לגבי יכולותיו בתחום מסוים. הביטחון העצמי נפגע כאשר אנו מרגישים שאיננו מספיק טובים בתחום שחשוב לנו להצליח בו.
תחושת ביטחון עצמי כל כך חשובה ובסיסית שכאשר היא מתערערת, זה פוגם באיכות החיים ועלול לגרום לתחושות מכאיבות של נחיתות, חוסר אונים ואף דיכאון. ובנוסף להחליש את המוטיבציה ויכולת ההתמדה.
לכן על מנת להגן על ביטחון עצמי שנפגע ולא להרגיש פגומים ולא שווים, בני אדם נוקטים בשלוש דרכי התמודדות, שלושה מנגנוני הגנה ערמומיים שמקלים על התחושה בטווח זמן מידי, אך במשך השנים אם ממשיכים להשתמש בהם, זה מייצר יותר נזק מתועלת.
כעת נציג את שלושת המנגנונים בכלליות, לאחר מכן נפרט ונדגים בעזרת שלוש דוגמאות נפוצות שוודאי רלוונטיות גם לכם. ולבסוף נסביר כיצד לבצע טוויסט בעלילה ולהשתמש באותם מנגנונים בדרך מעצימה..
מהם שלוש דרכי ההתמודדות עם פגיעה בביטחון העצמי?
כמו שהסברנו ביטחון עצמי רלוונטי לגבי תחום ספציפי בחיים שחשוב לנו להיות טובים בו. ברגע שהביטחון נפגע, מתעורר אחד משלושת מנגנוני ההגנה הבאים:
- פיצוי יתר – מאמצים אובססיביים ומוגזמים, נטולי גמישות ובחירה אמיתית להיות הכי טוב בתחום, צורך להוכיח את עצמנו, כדי שהחולשה לא תיחשף.
- הפחתת חשיבות התחום – הפיכת התחום שהיה חשוב ללא רלוונטי וחסר משמעות.
- התאמת הסביבה – התרחקות מאנשים שמצליחים בתחום שחשקנו בו כישלון והימנעות מלנסות.
אם זה עדיין לא לגמרי ברור, זה הגיוני, כי בינתיים הכל מופשט. עכשיו נמחיש עם שלוש דוגמאות ברורות ורלוונטיות לחיים של כל אחד ואחת.
דוגמה 1#: ביטחון עצמי נמוך במראה חיצוני ומיניות
אם גבר או אישה חשו בגיל צעיר שאינם יפים ומושכים את בני המין השני, ברמה שגרמה להם לחוסר ביטחון במראה, הם ינקטו באחת משלושת המנגנונים:
1. פיצוי יתר על ביטחון עצמי נמוך במראה:
התעסקות אובססיבית בגוף, יופי, ביגוד, חד"כ, דיאטות וכדומה והמשך ההתעסקות בגוף ובמראה גם שכבר ברור שזה מסיב נזק או גורמת להזנחה של תחומים אחרים.
אדם שנמצא בפיצוי יתר על חוסר ביטחון במראה ייתפס כלפי חוץ כמושך ונאה במיוחד, אבל לא משנה כמה מחמאות יקבל, מבפנים הוא ירגיש מכוער ולא מושך. כל ההתעסקות שלו במראה תהיה מלווה בלחץ נפשי תמידי ופחד להיתפס כמכוער.
דוגמה על גבר
עבור גברים עשוי להתבטא בצורך להחליף הרבה בנות זוג ולשכב עם נשים רבות או לפתח גוף בצורה מוגזמת, הם עלולים ממש להתמכר לכך, כיוון שהם כל הזמן צריכים להוכיח לעצמם שהם שווים ולפצות על חוסר ביטחון.
דוגמה על אישה
במקרה של נשים, עשוי להתבטא בצורך להיות הבחורה הכי מחוזרת ונחשקת, או במקרים מסוימים ממש לעסוק בתחום היופי והאופנה ולצאת מהבית רק כשהיא מאופרת ולבושה סוף הדרך. כי היא כל הזמן זקוקה לחיזוקים חיצוניים ואם הם לא מגיעים היא מרגישה רע.
2. הפחתת חשיבות התחום של מראה חיצוני:
להתייחס למראה חיצוני כעניין זוטר ושטחי ולמצוא סימוכין שמצדיקים את ההתייחסות המקטינה כלפי המראה.
דוגמה על אישה
נערה מגבשת דעות פמיניסטיות רדיקליות ומבקרת נשים שמתגנדרות ומשקיעות בגופן בהגזמה. כאשר היא בעצמה הופכת לאנטיתזה של נשיות קלאסית. האידיאולוגיה שאימצה מאפשרת לה להכחיש את העובדה שפעם לה בעצמה היה מאוד חשוב המראה ושהביטחון העצמי שלה נפגע עקב כך. (*איני טוען שזו הסיבה לפמיניזם, ברור שיש לתנועה הצדקה אמיתית וחשובה, זה רק דוגמה למקרה ספציפי).
דוגמה על גבר
בחור צעיר שופט בליבו את התרבות המאצ'ואיסטית שמלאה בסטראוטיפים מיושנים על מהי גבריות נכונה. כמו כן, הוא חושב כמה רדודים הגברים שעוסקים בפיתוח גוף, מאבקי כוח וצבירת דומיננטיות. כאשר הוא בעצמו מתרחק ככל הניתן מאותם סטריאוטיפים ולא מודע שהסיבה האמיתית לביקורת שלו הגבריות היא לא אידאלים ליברליים ונאורים, אלא חוסר הביטחון העמוק שלו.
שימו לב שכל תהליך הפחתת הערך מתרחש במסווה של עקרונות יפים, חכמים וראויים, לכן גם זה נחשב למנגנון הערמומי ביותר שהכי קשה להבחין בו , למעשה ככל שעלתה בכם יותר התנגדות למה שקראתם, כך סביר יותר שזה רלוונטי עבורכם בתחום כלשהוא.
3. התאמת הסביבה כך שלא תעורר חוסר ביטחון:
התרחקות הדרגתית מחברים יפים ומושכים שמשקיעים הרבה בגופם וגם מכאלו שמצליחים עם בני המין השני באופן מיוחד. ובעיקר הימנעות מבילויים כגון, ים, מסיבות, ריקודים או כל עיסוקי בו המראה החיצוני בולט.
המנגנון שמגן על הביטחון העצמי באותה הזדמנות שוחט אותו
שימו לב איך כל אחת מ- 3 הדרכים מאפשרת להימנע מהכאב שבלחוש לא מושכים ומהפגיעה שנגררת מכך בביטחון העצמי. אותו הדבר יהיה נכון גם בכל הדוגמאות הבאות. שלוש הדרכים הן שיטות לא מודעות שמאפשרות להימנע מעימות חזיתי מול החולשות והפחדים שלנו. כמובן שאלו אינן דרכים בריאות במהותן ולא עוזרות להתגבר על חוסר ביטחון ברמה העמוקה.
דוגמה 2#: ביטחון עצמי נמוך בתחום החברתי
ילד או ילדה שלא היו מקובלים ולא הסתדרו חברתית באופן שפגע בביטחון העצמי, ינקטו באחת משלוש הדרכים:
1. פיצוי יתר על חוסר ביטחון חברתי:
השקעת אנרגיה מרובה ואובססיבית בפיתוח קשרים בין אישיים, באופן שפוגע בתחומים אחרים בחיים. צורך עז להיות המוביל והמנהיג בכל סיטואציה, או לכל הפחות להיות במרכז העניינים ומוקף בחברים בלי הפסקה.
אדם כזה ייתפס כלפי חוץ כמאוד חברותי ומקובל, אבל לא משנה כמה חברים יהיו לו, עמוק בפנים הוא ירגיש לא רצוי וכל הזמן יזדקק לעוד ועוד אישור חברתי.
2. הפחתת חשיבות התחום החברתי:
מציאת צידוקים לכך שחברים ובילויים בקבוצה אינם חשובים במיוחד.
לדוגמה:
נער נהפך לחנון מחשבים וצוחק על כל הטמבלים שמבלים את רוב יומם ברביצה עם החבר'ה, בבילויים ובמסיבות בזמן שהוא לומד ומתפתח בדרך להיות ביל גייטס הבא. בכך הוא מצדיק את ההסתגרות שלו עם המחשב בחדר.
נערה נעשית היפית או רוחנית וחושבת כמה ההתעסקות בלהיות חלק מהקבוצה ועשיית רושם היא ארצית. ושבכלל כל התרבות צריכה להשתנות באופן שמקבל אנשים כמו שהם בלי דרישות חברתיות מגוחכות. בכך היא מצדיקה את ההתרחקות שלה מהמסגרות הקונבנציונאליות.
3. התאמת הסביבה כך שלא יתעורר חוסר ביטחון חברתי:
ילדים חלשים חברתית שמתאגדים יחד והופכים להיות מקובלים בתוך הקבוצה הלא מקובלת שלהם. ובעיקר הימנעות מעבודות או ממצבים שדורשים כישורים חברתיים כגון עמידה מול קהל, מכירות, ניהול, בילוי בקבוצה.
דוגמה 3#: ביטחון עצמי נמוך עם כסף
אדם שחש לא מצליח כלכלית וכספית, במיוחד לאור הצלחות של חברים וקולגות, באופן שרומס לו את הביטחון העצמי ינקוט באחת משלוש הדרכים:
1. פיצוי יתר על ביטחון עצמי נמוך עם כסף:
התעסקות אובססיבית עם כסף במחיר הזנחה של תחומים אחרים בחיים. במקרי קיצון עלול להגיע עד רמיסת אחרים על מנת להשיג הון ולהיות מספר אחת, הקרבת ערכי מוסר למען תאוות בצע ועקיפת אחרים בתחרות הדמיונית שבראשו.
ברמה הלא מודעת והעמוקה אדם כזה תופס את עצמו ככישלון, ולכן הוא כל הזמן חייב להוכיח לעצמו ולאחרים שהוא מצליחן ומספר אחד. אפילו אם יגיע להישגים נאים ומשכורות גבוהות, ישאר לו לחץ בלתי פוסק סביב כסף, כיוון שהביטחון העצמי שלו עומד על כף, כישלון כלכלי פירושו להרגיש כישלון כאדם.
2. הפחתת חשיבות התחום הכלכלי:
הורדה משמעותית של התחום הפיננסי בהיררכיה של החשיבות.
לדוגמה:
אדם אומר לעצמו, מה שחשוב בחיים זה אושר, מה שחשוב זה משפחה. כסף זה חומרי, כל העשירים רק מושחתים ותאווי בצע, עדיף לי להישאר בעבודה הצנועה שלי. בכך הוא מצדיק את התקיעות הכלכלית שלו, ולא לוקח אחריות על שינוי המצב הכלכלי שלו.
3. התאמת הסביבה כך שלא תעורר חוסר ביטחון:
התרחקות מחברים וקולגות מצליחים, הימנעות משיחות על נדל"ן, בורסה וכדומה. בחירת חברים שלא מבינים בכסף ולא מתעסקים בעניין למעט להטיל אחריות על הממשלה ועל הטייקונים.
התמודדות בריאה עם פגיעה בביטחון העצמי
מובן מאליו שכל שלוש דרכי ההתמודדות מזיקות בטווח הארוך. הדרך הטובה היחידה היא להיות מודעים למנגנונים ולהכיר בכך שהם נוצרו מתוך איום על הביטחון העצמי. רק כשזה מגיע מתוך מודעות יש לנו חופש בחירה אמיתי ויכולת להשתמש באותם מנגנונים באופן חיובי.
מעצם כך שקראתם את המאמר עד כאן וחשבתם על איפה זה בא לידי ביטוי בחיים שלכם, כבר עשיתם 80% מהעבודה, עכשיו אעזור לכם ברעיונות איך להשלים אותה.
פיצוי בריא על ביטחון עצמי שנפגע
למעשה, אין בעיה לפצות על חולשה על ידי פיתוח היכולת החסרה, הבעיה היא רק כשזה נעשה אובססיבי. כלומר שאנחנו כל הזמן חייבים להיות בפסגה, להיות הכי מוצלחים, הכי מקובלים, הכי עשירים.
האובססיביות נוצרת, כיוון שהמוטיבציה לפיצוי נובעת מתוך כאב רגשי עמוק וחוסר ביטחון שלא טופל. במקום פנימי ולא מודע האדם תופס את עצמו כחלש או כלוזר ולכן הוא כל הזמן חייב להוכיח שהוא בדיוק ההפך מכך.
האובססיה להיות בפסגה והצורך להוכיח, מייצרים לחץ אדיר שפועל ברקע ללא הפסקה ומכרסם באושרינו. מעבר לכך ברגע שהפיצוי כושל ואנו לא מצליחים להוכיח שאנחנו הכי עשירים, מקובלים או מוכשרים, אז הכאב הוא עצום ובצורה לא פרופורציונלית לאירוע, כי החולשה הלא מטופלת נחשפת.
להכיר ולשתף בחוסר הביטחון ובחולשות
ההתמודדות הבריאה היא לשים את הקלפים על השולחן להכיר בחולשה העמוקה שלנו שאנו מנסים להחביא, רצוי אפילו לשתף עם אחרים ולהבין עד כמה התפיסה של עצמנו כחלשים או כל תפיסה אחרת היא מגוחכת ושייכת לאירועים שהתרחשו בעבר, אך לא רלוונטים יותר.
כמו כן, עלינו לראות שגם אם לא נהיה בפסגת התחום זה לא סוף העולם ולא נורא. והערך שלנו כבני אדם לא נקבע על ידי ההצטיינות שלנו בשום תחום.
מתוך המקום המודע ניתן להציב מטרה להיות טובים ולהשתפר. אבל בלי לנסות לעקוף אחרים או להתחרות. רק במידה ואנחנו באמת רוצים להשתפר, ולא על מנת להוכיח.
הפחתת חשיבות בריאה של תחומים בהם הביטחון העצמי נפגע
גם המנגנון של הפחתת חשיבות עשוי להיות בריא. לא בכל תחום נועדנו להיות הטובים ביותר ולא כל מה שהחברה תופסת כבעל ערך חשוב הוא אכן חשוב וערכי, לכן לגיטימי שנוריד מערכם של דברים ונדלג מעליהם. הבעיה נוצרת כשאנחנו מוחקים את התחום לגמרי הופכים לביקורתיים כלפיו ולא מסוגלים להנות מהצדדים החיוביים שיש לו.
דוגמה על חוסר ביטחון במראה
אין בעיה שבחורה תצהיר שהתעסקות מוגזמת ביופי וחיצוניות זה מיותר. הבעיה נוצרת רק כשאותה אישה חוסמת לעצמה את האפשרות להתגנדר אם בא לה, או לחלופין היא מתנתקת לחלוטין מאספקטים נשיים מסוימים. דבר כזה עלול להתרחש רק אם ההתנגדות לטיפוח נבעה באופן לא מודע מהצורך להגן על ביטחון עצמי שנפגע. בכל מקרה, ברגע שלא מפחדים להתעמת חזיתית עם חוסר הביטחון אין בעיה להפחית מערך התחום.
דוגמה על חוסר ביטחון עם כסף
אין גם בעיה שאדם יגיד כסף זה לא מה שחשוב בחיים, רק שלא יגביל את עצמו מלעשות כסף, במידה והוא מעוניין בכך. הרי אין שום סתירה בין עושר לאושר. אדם בהחלט יכול להיות גם עשיר וגם לדאוג למערכות יחסים ולבריאות שלו ואפילו להיות רוחני, למעשה הכסף תורם לכל אלו. לכן גם כאן, אין מנוס מלהכיר בפחדים והחולשות שלנו, כל הרציונליזציות והמגננות רק מסבכות אותנו.
התאמת סביבה בריאה
באשר למנגנון האחרון, שוב, זה בסדר להתרחק מאנשים מוצלחים בתחום שכשלנו בו, אבל שזה יהיה בגלל מי שהאדם ולא בגלל שאנחנו בורחים מהתחושה שהם מוצלחים ומוכשרים מאיתנו, אם אתם מרגישים שכאן הקושי חשוב שתקראו את המאמר על קנאה ואיך להפוך אותה לפרגון.
למעשה, אין בעיה גם להימנע לחלוטין מתחום מסוים, אבל שהסיבה תהיה סדר עדיפויות שאתם יצרתם באופן מכוון ולא סדר עדיפויות שהפחדים שלכם יצרו עבורכם.
הדרך הכי יעילה לפתח ביטחון עצמי ממקור פנימי
לסיכום הדרך הטובה ביותר להתגבר על המנגנונים האלו היא על ידי פיתוח ביטחון עצמי והערכה עצמית אמיתיים, מעין ידיעה שאנחנו שווים וראויים בלי קשר ליכולת שלנו וכמה שאנו טובים בתחום מסוים, ואז לא נצטרך מנגנוני הגנה, נוכל להיות בטבעיות גם עם החולשות שלנו בלי לפצות עליהן ובלי להכחיש אותן, פשוט לחיות יחד איתן ולהיות שלמים.
הדרך המומלצת, היעילה והטובה ביותר לעשות זאת היא בעזרת הקורס המושקע והפרקטי NLP לביטחון עצמי
8 פרקים, 76 שיעורים, 15 שעות של תוכן ממוקד, מעשי ומרתק שייקח אתכם לרמה הבאה בכל תחומי החיים.
הקורס נפתח לכם ברגע הרכישה ונשאר זמין לכל החיים.
ומה שמדהים הוא שאתם הולכים להיות מופתעים מכמה המחיר נוח
כי באמת הייתה לי מטרה לאפשר לכל אדם לעשות את הצעד ולקחת את החיים שלו קדימה לעבר הגשמה עצמית ומימוש הפוטנציאל.
מאחל לכם ביטחון עצמי אמיתי
שחר כהן.
סרטוני בונוס שרלוונטים לביטחון עצמי ולתסביך נחיתות
ד"ר אנבאלה שקד בפודקאסט על תסביך נחיתות והתיאוריה של אלפרד אדלר
על חשיבה חיובית וביטחון עצמי
איך רגשי נחיתות פוגעים במערכות יחסים ומייצרים משחקי כוח
מדיטציה לחיזוק ביטחון עצמי
רוצים להתייעץ איתי, לשאול שאלות, או לשתף בחוויות ותובנות?
יש שתי דרכים לעשות זאת:
1. בתגובות של ערוץ היוטיוב. אני מגיב מהר ומשקיע זמן רב כדי לקרוא הכל ולענות לכולם.
ובלי קשר שווה לעקוב שם, כדי לקבל בחינם תכנים איכותיים שעולים רק ביוטיוב.
2. באינסטגרם. בכל יום רביעי אני עושה שאלות ותשובות בסטורי.
כמובן, גם באינסטגרם תמצאו תוכן בלעדי, ממוקד ואיכותי שמתפרסם רק שם.
לאימון אישי משולב NLP כיתבו לי
לחצו כאן כדי לקבל השראה שבועית לWhatsApp (הודעה אחת בשבוע)
לקורס המקיף והמושקע NLP לביטחון עצמי שמעביר אתכם תהליך עומק ואפקטיבי.